Property Ανακαίνιση Σπίτι – Κήπος

Επιλέξτε τα σωστά χρώματα

Αποφασίστε μόνοι σας πώς θέλετε να βάψετε το σπίτι σας και ποια χρώματα θέλετε να κυριαρχούν σε αυτό. Κοιτάξτε γύρω σας τα αγαπημένα σας αντικείμενα, τα υφάσματα ή τα διακοσμητικά που υπάρχουν στο χώρο σας και διακρίνετε τα χρώματα εκείνα που σας αρέσουν περισσότερο. Το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από τη φύση του αλλά και από το φως. Ανάλογα με το φωτισμό ενός χώρου αλλάζει και η εντύπωση που προκαλεί ένα αντικείμενο.

Πριν αποφασίσετε για τα χρώματα που θα κυριαρχούν στους τοίχους του σπιτιού σας θα ήταν χρήσιμο να εξετάσετε τον τρόπο που αυτό φωτίζεται. Ένας χώρος μπορεί να φωτίζεται από φυσικό ή τεχνητό φως. Το φυσικό, που μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας, επιδρά διαφορετικά στα χρώματα ανάλογα με την ένταση και τη διεύθυνσή του. Σε χώρους που δέχονται βορινό φωτισμό, τα χρώματα δείχνουν πιο πραγματικά. Αντίθετα, σε χώρους με μεσημβρινό φωτισμό, μοιάζουν πιο φωτεινά. Το τεχνητό φως στα σπίτια προέρχεται συνήθως ή από λαμπτήρες πυράκτωσης ή από λαμπτήρες φθορισμού. Το φως από λαμπτήρες πυράκτωσης κάνει τα χρώματα να φαίνονται ζεστά, ενώ εκείνο των λαμπτήρων φθορισμού -ανάλογα με το είδος τους- μπορεί να αλλοιώσει λίγο τις αποχρώσεις, τονίζοντας περισσότερο το μπλε και κάνοντας το πράσινο να αλλάζει προς το γκρίζο. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το φως προκαλεί αλληλεπίδραση των χρωμάτων των γειτονικών αντικειμένων. Σε πολύ φωτεινούς χώρους, για παράδειγμα, τα απαλά χρώματα ισοπεδώνονται, ενώ τα έντονα χρώματα δανείζουν λίγο από το χρώμα τους, επηρεάζοντας τα πιο απαλά.

Το χρώμα μπορεί να αναδείξει ένα χώρο ή να βελτιώσει τις αναλογίες του κάνοντας έναν τοίχο να πλησιάσει ή να απομακρυνθεί. Προσδιορίζει και επηρεάζει το χώρο επιδρά όμως και στην ανθρώπινη διάθεση, απόδοση και συμπεριφορά. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση πολύ έντονων και ζωηρών χρωμάτων για το βάψιμο ενός σπιτιού γιατί οι άνθρωποι που θα ζουν μέσα σε αυτό θα νιώθουν ένταση και δυσφορία. Είναι γνωστό ότι διαφορετικά χρώματα προκαλούν αντίστοιχες εντυπώσεις και συναισθήματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο χαρακτηρίζονται θερμά χρώματα, ενώ το πράσινο, το μπλε και το μοβ ψυχρά. Τα αντικείμενα που έχουν θερμές αποχρώσεις φαίνονται πιο κοντινά, ενώ με τις ψυχρές αποχρώσεις συμβαίνει το αντίθετο. Στους εσωτερικούς χώρους οι θερμές αποχρώσεις προκαλούν ευεξία, κάνουν το χώρο να φαίνεται φωτεινότερος και δημιουργούν ατμόσφαιρα ζωντανή, χαρούμενη και οικεία. Οι ψυχρές αποχρώσεις δημιουργούν την αίσθηση του δροσερού και ανοιχτού χώρου. Οι αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου ξεκουράζουν και δίνουν την αίσθηση της τάξης και της καθαριότητας. Τα φωτεινά και έντονα χρώματα είναι ευχάριστα και πιο κατανοητά στα παιδιά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται πολύ στα παιδικά δωμάτια.

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται κυρίως στο βάψιμο των σπιτιών είναι:

Το πορτοκαλί και το κίτρινο στις διάφορες αποχρώσεις του. Είναι χαρούμενα και ζεστά χρώματα, που συνδυάζονται θαυμάσια μεταξύ τους και κάνουν ωραία αντίθεση με το λευκό και το μπλε, το κόκκινο και το ροζ. Το κόκκινο είναι δυναμικό και επιθετικό και πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή. Το πορτοκαλί, το κόκκινο και το κίτρινο είναι ιδανικά χρώματα για χώρους τραπεζαρίας και σαλονιού. Αποπνέουν ενέργεια και αισιόδοξη διάθεση, διεγείρουν και αναζωογονούν. Το κίτρινο ταιριάζει με χώρους δημιουργίας, με το χώρο της κουζίνας ή του γραφείου ενός σπιτιού.

Το ροζ προέρχεται από την ανάμιξη κόκκινου και λευκού. Είναι ευχάριστο και κάνει ωραία αντίθεση με το πράσινο. Το μπλε αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει έναν ευχάριστο και δροσερό χώρο, ανάλογα βέβαια με την απόχρωση που θα επιλέξετε. Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή για να μην καταλήξετε σε ένα ψυχρό αποτέλεσμα. Το πράσινο εν αντιθέσει είναι το χρώμα της φύσης και έχει την ιδιότητα να ξεκουράζει. Θεωρείται ψυχρό χρώμα και συνδυάζεται ωραία με το μπλε, το κίτρινο και το λευκό. Το πράσινο, το μπλε και το ροζ ή το βιολετί είναι κατάλληλα για υπνοδωμάτια.

Το καφέ και το μπεζ είναι γήινα και ουδέτερα χρώματα, που προέρχονται από το πορτοκαλί. Το καφέ είναι απόχρωση που εισβάλλει στο χώρο μέσω των επίπλων, με τη φυσική απόχρωση του ξύλου. Το μπεζ στους τοίχους μπορεί να δείξει πιο λαμπερό αν συνδυαστεί με πορτοκαλί ή μπλε για αντίθεση. Γενικότερα τα ουδέτερα χρώματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση ενός σπιτιού επιδρώντας στα χρώματα των υπόλοιπων αντικειμένων. Τα πιο σκούρα χαμηλώνουν τους τόνους στα υπόλοιπα χρώματα ενός δωματίου, ενώ τα πιο ανοιχτά δυναμώνουν την έντασή τους.

Σχολιάστε το!