Property Ανακαίνιση

Θέλει και το πρωτάκι το γραφείο του!

Τέτοιες μέρες, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι τα πρωτάκια. Ξαφνικά, εκεί που όλη τους η ζωή ήταν το παιχνίδι (ακόμη και στο νηπιαγωγείο μάθαιναν μέσα από το παιχνίδι), τώρα στην πρώτη «τη μικρή», θα πρέπει να μάθουν να «υπακούν» σε ένα πρόγραμμα, να αλλάξουν την καθημερινότητά τους και να μελετούν. Η αγάπη για τη διαδικασία της μελέτης δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται, αλλά δεν είναι και αυτόματη. Κερδίζεται με υπομονή και επιμονή.

Εάν το πρωτάκι έχει το δικό του χώρο μελέτης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του και στην ηλικία του, το ταξίδι προς τη γνώση γίνεται ευκολότερο, αναφέρουν οι ειδικοί. Με αυτό τον τρόπο απαντούν και στους γονείς που επιλέγουν να διαβάζει το βλαστάρι τους στο τραπέζι της κουζίνας ή στο δικό τους γραφείο.

Ποιο είναι λοιπόν το ιδανικό γραφείο για ένα πρωτάκι; Παιδοψυχολόγοι, παιδοορθοπεδικοί, παιδοοφθαλμίατροι αλλά και διακοσμητές συμφωνούν ότι το παιδικό γραφείο πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι λειτουργικό, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να έχει το κατάλληλο ύψος για την ηλικία του παιδιού. Εξ ου και απορρίπτονται οι λύσεις του «δανεικού» γραφείου, μιας και το πιτσιρίκι πρέπει να διατηρεί σωστή στάση σώματος την ώρα του διαβάσματος.

Για παράδειγμα, ένα παιδί με ύψος 1,20 μ. χρειάζεται ιδανικά ένα γραφείο, το ύψος του οποίου από το πάτωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 52 εκ. (υπολογίζουμε τον ελεύθερο χώρο από το κάτω μέρος του γραφείου έως το δάπεδο), ενώ το ύψος του καθίσματος από το πάτωμα πρέπει να είναι 30 εκ. Για ένα παιδί ύψους 1,35 μ. προσθέστε στα παραπάνω νούμερα 6 εκ. για το γραφείο και 4 εκ. για το κάθισμα.

Επίσης, το γραφείο για τους μικρούς μαθητές πρέπει να πληροί κάποιες εργονομικές προδιαγραφές, όπως το να είναι σταθερό και με στρογγυλεμένες γωνίες. Ένας τρίτος παράγοντας στον οποίο οφείλετε να δώσετε εξίσου μεγάλη προσοχή είναι η αισθητική. Τα χαρούμενα χρώματα προδιαθέτουν ευχάριστα το παιδί να μελετήσει.

Εάν επιλέξετε τη λύση ενός «κανονικού» γραφείου και μιας «κανονικής» καρέκλας, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετά χρόνια και όχι κάποιου παιδικού γραφείου με την ανάλογη καρεκλίτσα, τα οποία όμως έχουν ημερομηνία λήξης, συνίσταται η χρήση υποποδίου έτσι ώστε να μην κρέμονται τα πόδια του μικρού σας. Το παιδί-πελαργός που ακουμπά στο πάτωμα με το ένα πόδι ή έχει τα πόδια του στον αέρα και τα κουνά δεξιά και αριστερά είναι ό,τι χειρότερο για τη σωστή κυκλοφορία των κάτω άκρων αλλά και για τη συγκέντρωση.

Από την άλλη ως γραφείο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και το ύψος του παιδιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια οποιαδήποτε επιφάνεια ενός απλού τραπεζιού ή ραφιού με πόδια ή βιδωμένη στον τοίχο. Το λεπτό κόντρα πλακέ θαλάσσης με το μέτρο από τα καταστήματα Do it your self (αν πιάνουν τα χέρια σας), ή ένα παλιότερο τραπέζι που θα «κοντύνετε», μπορούν κάλλιστα να καλύψουν συγκυριακά το ταξίδι ενός πιτσιρικιού προς τη γνώση. Μια πρακτική λύση για εξοικονόμηση χώρου είναι τα υπερυψωμένα κρεβάτια, κάτω από τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε το γραφείο με τη βιβλιοθήκη.

Αντίστοιχα, και η καρέκλα του για το παιδικό γραφείο θα πρέπει να επιλέγεται με προσοχή. Αν δεν ελεγχθεί η ποιότητά της, η ανατομική της κατασκευή, οι δυνατότητες ρύθμισης του ύψους και στήριξης της μέσης, δεν θα πρέπει να θεωρείται κατάλληλη για μελέτη. Η καρέκλα επιβάλλεται να ξεκουράζει, να αναπαύει τα μέλη του σώματος και όχι να είναι αλγογενής. Το ύψος της βάσης του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα γόνατα του παιδιού σε κάμψη να σχηματίζουν ορθή γωνία.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικός ο φωτισμός του γραφείου. Αν υπάρχει δυνατότητα, τοποθετήστε το γραφείο έτσι ώστε να έχει φυσικό φωτισμό. Και σε κάθε περίπτωση ένα φωτιστικό γραφείου είναι απαραίτητο. Αν το παιδί γράφει με το αριστερό, τότε τοποθετήστε το φωτιστικό δεξιά, ενώ αν γράφει με το δεξί στα αριστερά. Αυτό γίνεται για να αποφύγουμε τις σκιές που πέφτουν πάνω στα γράμματα την ώρα που διαβάζει ή γράφει και μειώνουν την ορατότητά του.

Γενικά προσέξτε πολύ οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ηλεκτρισμό στο παιδικό δωμάτιο. Για παράδειγμα, τοποθετήστε πρίζες ασφαλείας, όπου με το παραμικρό βραχυκύκλωμα διακόπτεται η παροχή του ρεύματος. Επιπλέον, τοποθετήστε σε όλες τις πρίζες ειδικά πλαστικά πώματα ώστε να μην μπορεί το παιδί να βάζει μέσα σύρματα ή μεταλλικά αντικείμενα. Αποφύγετε, τέλος, τα μακριά και ανεξέλεγκτα ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών.

Σχολιάστε το!