Εργασία

Τέλος οι τυποποιημένες ερωτήσεις στην επαγγελματική συνέντευξη

Οι καλοκαιρινές διακοπές μόλις τελείωσαν και ετοιμάζεστε για τις πρώτες επαγγελματικές συνεντεύξεις. Ίσως το πρώτο πράγμα που σας περνάει από το μυαλό να είναι ότι η αγορά είναι άκρως ανταγωνιστική, ότι δεν υπάρχουν πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας, ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρείτε δουλειά κ.λπ. Μη σας παίρνει από κάτω. Αν πραγματικά θέλετε να κερδίσετε μια θέση εργασίας, ξεκινήστε δυναμικά και με θετική σκέψη. Ξεχάστε τις κλασικές και τυποποιημένες ερωτήσεις, όπως «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;», «Γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η θέση;», που περιμένετε να ακούσετε σε μια επαγγελματική συνέντευξη. Όπως όλα αλλάζουν γύρω μας, έτσι και οι ερωτήσεις έχουν αλλάξει. Όχι ότι δεν υπάρχουν και αυτές. Υπάρχουν, αλλά οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν μένουν πλέον μόνο σ’ αυτές. Οι τελευταίες τάσεις λένε ότι κατά τη διάρκεια του ραντεβού θα ακούσετε νέα ερωτήματα – παγίδες, στα οποία καλό είναι να δώσετε τις σωστές απαντήσεις.

Το «Εργασία» μίλησε με εργασιακούς συμβούλους και σας παρουσιάζει παρακάτω 5 ερωτήματα sos, που θα πρέπει να απαντήσετε στην επαγγελματική συνέντευξη:

Ερώτηση: Ποια είναι τα επιτεύγματά σας έως τώρα στις προηγούμενες δουλειές σας;

Απάντηση: Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν χειροπιαστά πράγματα πλέον, όσον αφορά στην προϋπηρεσία. Δεν αρκεί η αναφορά ότι εργαστήκατε σε ένα συγκεκριμένο πόστο για ένα χρονικό διάστημα. Θέλουν να μάθουν τι ακριβώς πετύχατε εκεί. Τι αποτελέσματα φέρατε στο τμήμα σας. Αν πήρατε πρωτοβουλίες, αν συνεργαστήκατε ομαλά με την ομάδα σας και άλλες πολλές λεπτομέρειες που μπορούν να αποκαλύψουν το επαγγελματικό σας προφίλ.

Ερώτηση: Έχετε χρησιμοποιήσει τα social media στην προηγούμενη εργασία σας και σε τι βαθμό;

Απάντηση: Δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας πολύ σημαντικό και οι περισσότερες επιχειρήσεις τα χρησιμοποιούν στις διαφημιστικές τους καμπάνιες, ο εργοδότης θέλει να ακούσει από σας πόσο καλά έχετε κατανοήσει την αξία των social media και πώς η εταιρεία του μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Έτσι, καλό θα είναι να δώσετε ένα παράδειγμα για το πώς έχετε αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης −επαγγελματικά πάντα− υπέρ του προηγούμενου εργοδότη σας και πώς θα μπορούσατε να συμβάλετε ώστε να επωφεληθεί και ο νέος σας εργοδότης.

 

 

Ερώτηση: Γιατί φύγατε από την τελευταία σας εργασία; Μπορεί η ερώτηση αυτή να μην είναι καινούργια, η απάντησή της όμως είναι πλέον εντελώς διαφορετική.

Απάντηση: Αν έχετε απολυθεί, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς. Οι εργοδότες ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η οικονομική συγκυρία και ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να αναφερθείτε εν συντομία στο τι συνέβη στην προηγούμενη δουλειά σας και να αποδείξετε ότι όλο το διάστημα που είστε άνεργοι εξακολουθείτε να δραστηριοποιείστε μέσα από εθελοντικές πρωτοβουλίες ή άλλες αντίστοιχες οργανώσεις, επαγγελματικούς φορείς κ.λπ.

 

Ερώτηση: Περιγράψτε μου το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο είστε πιο παραγωγικοί.

Απάντηση: Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους που θα εξελιχθούν μέσα στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι για να δώσετε τη σωστή απάντηση εδώ, θα πρέπει νωρίτερα να έχετε κάνει μια λεπτομερή έρευνα −είτε μέσα από το διαδίκτυο, είτε μέσα από ένα επαγγελματικό δίκτυο στελεχών− ώστε να γνωρίζετε το εργασιακό περιβάλλον, τη δομή και τη φιλοσοφία της επιχείρησης στην οποία απευθύνεστε.

 

Ερώτηση: Ποιο είναι το κίνητρο που σας ωθεί να διεκδικήσετε αυτή τη θέση;

Απάντηση: Η αλήθεια μπορεί να είναι ότι είστε άνεργοι για πολύ καιρό και ψάχνετε απεγνωσμένα μια δουλειά. Οπωσδήποτε όμως, είναι η λάθος απάντηση. Για να κερδίσετε τη θέση, πρέπει να πείσετε τον εργοδότη ότι θέλετε να εργαστείτε στο συγκεκριμένο πόστο και ότι έχετε να προσφέρετε μέσα σ’ αυτό το εργασιακό περιβάλλον και όχι απλώς να βρείτε μια δουλειά. Έτσι θα δείξετε την προσήλωσή σας στην επιχείρηση, κάτι που έχει ανάγκη να ακούσει σίγουρα ο διευθυντής προσλήψεων, στις μέρες μας, που όλοι αναζητούν δεσμευμένους εργαζόμενους.

Επιμέλεια: Mίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!