Εργασία

Πώς μπορείτε να ωφεληθείτε από μια εργασία που δεν σας ταιριάζει

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι εκεί έξω που δεν είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους. Που πιστεύουν ότι κάνουν μια εργασία ρουτίνας που δεν θα τους πάει παρακάτω επαγγελματικά. Ποια είναι η λύση αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία; Να κυριαρχήσουν τα αρνητικά σας συναισθήματα και να την εγκαταλείψετε, χωρίς δεύτερη σκέψη; Σίγουρα όχι, λένε οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας. «Τα πράγματα εκεί έξω στην αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολα και χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να βρείτε τη θέση που σας ταιριάζει». Η λύση είναι μία, επισημαίνουν. «Να μετατρέψετε τις επαγγελματικές δυσκολίες σε ευκαιρίες και να ωφεληθείτε ακόμη και από μια δουλειά που δεν σας αρέσει». Δείτε πώς θα το πετύχετε:

Αλλάξτε πόστο

Τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι με τη θέση που κατέχουν και όχι απαραίτητα με την εταιρεία. Εάν τα προβλήματα στην εργασία σας οφείλονται σε προσωπικούς λόγους που συνδέονται με το συγκεκριμένο πόστο, μη λειτουργείτε βιαστικά. Εξετάστε άλλες επιλογές μέσα στην ίδια επιχείρηση. Ίσως υπάρχει η δυνατότητα να βρείτε ένα καλύτερο πόστο, πριν εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειαστεί, συζητήστε με τα στελέχη του γραφείου και ενημερωθείτε για τα άλλα τμήματα και τις ανάγκες που παρουσιάζουν σε διαθέσιμες θέσεις. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να δοκιμάσετε κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στο επαγγελματικό σας προφίλ.

Αξιοποιήστε την εμπειρία

Μια δουλειά, ανεξάρτητα αν είναι καλή ή κακή για σας, μπορεί να σας δώσει κάτι πολύ σημαντικό. Την εμπειρία. Μη βλέπετε μια θέση που δεν σας ταιριάζει σαν να μην έχει τίποτα να σας προσφέρει. Χρησιμοποιήστε τη σαν ένα «λιθαράκι» στην καριέρα σας. Δείτε την προϋπηρεσία με θετικό τρόπο. Διερευνήστε τι είδους δεξιότητες μπορείτε να αποκτήσετε μέσα απ’ αυτή.

 

Προετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν αναζητάτε εργασία είναι το τι μπορείτε να κάνετε και όχι τι σας αρέσει. Εάν δουλεύετε για ένα πολύ δύσκολο αφεντικό, θεωρείτε ότι η παρούσα κατάσταση σας φθείρει. Όμως και στην περίπτωση αυτή η καθημερινή διαμάχη στο γραφείο μπορεί να σας διδάξει κάτι σημαντικό. Τι να αποφύγετε την επόμενη φορά. Επίσης θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να επιλέξετε έναν καλύτερο εργοδότη. Είναι πολύ πιθανό να θέλετε να τα παρατήσετε αμέσως, όμως μην το κάνετε, αν δεν έχετε διαπιστώσει τι είναι αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά τόσο κακή.

 

Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που δίνει η επιχείρηση

Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και άλλες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης στο προσωπικό τους. Αξιοποιήστε όλες τις δυνατότητες που μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό σας. Γραφτείτε στα τμήματα training της επιχείρησης και αποκτήστε επιπλέον δεξιότητες. Ζητήστε από τον προϊστάμενό σας να σας αναθέσει περισσότερες αρμοδιότητες. Προσπαθήστε να αποκτήσετε εμπειρία στα πράγματα που θέλετε και σας αρέσει να κάνετε. Μην περιμένετε οι ευκαιρίες να σας χτυπήσουν την πόρτα, διεκδικήστε τες.

Επιμέλεια: Mίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!