Εργασία

Επαγγέλματα και ύπνος: Ποιοι εργαζόμενοι δεν κοιμούνται αρκετά

Χωρίς αμφιβολία, ένας καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας, σωματική και ψυχική. Όμως, ότι κάνουμε στην καθημερινότητά μας επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου μας.

Ένα από αυτά είναι και το επάγγελμα που ακολουθούμε, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Νέα έρευνα από το Hillarys αποκαλύπτει ποια είναι τα επαγγέλματα που στερούνται περισσότερο ύπνου. Κατά την έρευνα ρωτήθηκαν 4.596 άτομα αν πιστεύουν ότι λαμβάνουν αρκετό ύπνο τη νύχτα. Το 11% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 89% πιστεύει ότι δεν κοιμάται όσο θα έπρεπε.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ερώτηση πόση ώρα κοιμούνται κατά μέσο όρο τη νύχτα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά έως σοκαριστικά. Πιο συγκεκριμένα, οι κλάδοι στους οποίους οι εργαζόμενοι στερούνται περισσότερου ύπνου είναι οι εξής:

  1. Τομέας της υγείας – 4 ώρες και 15 λεπτά
  2. Επιβολή του νόμου – 4 ώρες και 30 λεπτά
  3. Διδασκαλία – 4 ώρες και 35 λεπτά
  4. Δημοσιογραφία – 4 ώρες και 50 λεπτά
  5. Φιλοξενία – 5 ώρες.

Στον αντίποδα βρίσκονται πέντε επαγγέλματα, όπου οι εργαζόμενοι κοιμούνται περισσότερο ή για την ακρίβεια απολαμβάνουν τον ύπνο και με το παραπάνω:

  1. Ομορφιά – 9 ώρες και 40 λεπτά
  2. Τηλεμάρκετινγκ – 8 ώρες και 45 λεπτά
  3. Ασφάλεια – 8 ώρες και 20 λεπτά
  4. Λιανεμπόριο – 8 ώρες και 15 λεπτά
  5. Κατασκευή – 8 ώρες και 10 λεπτά.

Από την έρευνα προέκυψε ακόμη ότι το στρες (44%) και η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης (19%) είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που κρατάνε τους εργαζόμενους ξύπνιους τη νύχτα, με τους περισσότερους από τους μισούς να νομίζουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την υγεία τους.

Παραδόξως πάντως, αν και πιστεύουν ότι η υγεία τους δεν είναι καλή, μόνο το 1/5 έκανε προσπάθεια να βελτιώσει τις συνήθειες του ύπνου του, όπως το να αλλάξουν διατροφή, να κάνουν γιόγκα ή να χρησιμοποιήσουν βοηθήματα ύπνου.

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα