Αυτοκίνητο Οδήγηση Οδική ασφάλεια

Ο πολύτιμος ρόλος των ελαστικών

Μια ενδιαφέρουσα γνώση για να εκτιμήσουμε τη σημασία των ελαστικών και τι πρέπει να έχουμε ως οδηγό μας γι’ αυτά

Ξεκινώντας, θα πρέπει να δούμε την προσέγγιση των επαγγελματιών ειδικών, αλλά και όλα όσα έχουν να μας μεταφέρουν μέσα από την εμπειρία τους.

Αναρωτιόμαστε όλοι μας εάν η αλλαγή των ελαστικών του αυτοκινήτου μας υπαγορεύεται από το χρόνο που είναι τοποθετημένα σ’ αυτό, ή από τη χιλιομετρική χρήση τους. Θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η διάρκεια ζωής ενός ελαστικού είναι αθροιστική συνάρτηση των συνθηκών αποθήκευσης, στοιβάγματος, εναλλαγής θέσεων στο όχημά μας, αλλά και επισκευών που τυχόν έχουν γίνει σε αυτό, όπως ζημιές, κλαταρίσματα, φορτίο, ταχύτητες κ.λπ.

Τα ελαστικά μας πάντως θα πρέπει να τα αλλάζουμε το ανώτερο έως τα 40.000 χιλιόμετρα, ή με τη συμπλήρωση τριετίας. Και όταν αποφασίσουμε να τα αλλάξουμε, καλό θα είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που περιγράφονται στο βιβλίο κατασκευαστή. Πολλοί θεωρούμε ότι βάζοντας ένα πιο φαρδύ ελαστικό, τότε το αυτοκίνητό μας κρατάει καλύτερα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό, εφόσον πάντα προβλέπεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερους κραδασμούς στο εσωτερικό της καμπίνας, μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά και συχνά φαινόμενα υδρολίσθησης σε τυχόν νεροποντές.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αλλάζουμε ελαστικό, θα πρέπει να προσέχουμε το δείκτη ταχύτητας, εκτός βέβαια από τη διάσταση αυτή καθαυτή.

Επιγραμματικά

Όσες συζητήσεις και να γίνονται, να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει «κατάλληλη» εποχή για αλλαγή ελαστικών… Όταν αυτά φθείρονται τότε πρέπει να αντικαθιστώνται. Όλα τα ελαστικά θα πρέπει να είναι του ίδιου κατασκευαστή και φυσικά της ίδιας διάστασης.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στα παραφουσκωμένα ελαστικά το πέλμα δεν πατά ολόκληρο στο οδόστρωμα και επηρεάζει το φρενάρισμα. Στα ξεφούσκωτα δημιουργείται μία καμάρα που καταπονεί τα πλαϊνά και το σκελετό των ελαστικών, επιβαρύνει την κατανάλωση και υπερθερμαίνει τη γόμα, αλλοιώνοντας τα οδικά χαρακτηριστικά.

Οπτικά, παρατηρώντας το βάθος των αυλακώσεων και το φάγωμα προς το πλάι, θα έχετε μια άμεση εικόνα της πιθανής φθοράς από χρήση. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε το βάθος των αυλακώσεων με ένα παχύμετρο που πρέπει να δείξει τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά. Τέλος, στην περίπτωση που το αυτοκίνητο «τραβά» δεξιά ή αριστερά απαιτείται και εδώ ζυγοστάθμιση.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ.

Όλη η ταυτότητα των ελαστικών αναλύεται στα πλαϊνά τους. Ας τα γνωρίσουμε!

ΠΛΑΪΝΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

[one_half last=”no”]

1: Πλάτος ελαστικού

2: Αναλογία πλευρικού ύψους προς το πλάτος του ελαστικού

3: Radial κατασκευή

4: Διάμετρος ζάντας

5: Δείκτης φορτίου (Πίνακας)

6: Δείκτης ταχύτητας (Πίνακας)

7: Αεροστεγές ελαστικό. Αν δεν αναγράφεται τότε το ελαστικό χρειάζεται σαμπρέλα

8: Κατάλληλο για χρήση σε χώμα και χιόνι (M=mud, S=snow)

9: Χώρα προέλευσης

10:Επωνυμία κατασκευαστή

[/one_half] [one_half last=”yes”]

11: Δείκτες φθοράς πέλματος (Τοποθετημένοι στο χαμηλότερο νόμιμο επιτρεπόμενο βάθος 1.6mm −όχι σε όλα τα ελαστικά)

12: Πληροφορίες που χρειάζονται για το βαθμό ποιότητας του ελαστικού −όχι σε όλα τα ελαστικά

13: Χαρακτηρισμός βάσει κανονισμού DOT

14: Κωδικός εργοστασίου παραγωγής

15: Ημερομηνία παραγωγής

16: Ονομασία προϊόντος

17: Στοιχεία για μέγιστο φορτίο και πίεση ελαστικού

18: Ένδειξη της εξωτερικής πλευράς (Για ασύμμετρα ελαστικά)

19: Στοιχεία μίγματος στο πέλμα και στα τοιχώματα του ελαστικού

20: Αριθμός έγκρισης σύμφωνα με ECE30

[/one_half]

σχόλιο

 • Καλό είναι, άσχετοι προς το αντικείμενο και ειδικά αυτή την εποχή της κρίσης, να προσέχουν τι συμβουλές δίνουν και μάλιστα μέσα από επίσημες σελίδες, όπως είναι ο χρυσός οδηγός.
  Πουθενά, κανένα ελαστικό, οποιασδήποτε εταιρίας, δεν αναφέρει ότι τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 40,000 χλμ και ειδικά, στους δρόμους της Ελλάδας και βέβαια είναι ανόητο και σπατάλη χρημάτων να αλλάζει κανείς ελαστικά κάθε τρία χρόνια!!! Όπως συμβουλεύει το παραπάνω άρθρο.
  Τα ελαστικά αλλάζουν όταν φθαρούν η σπάσουν λινά «παρουσιάσουν καρούμπαλα» η στραβώσουν η παρουσιάσουν ρωγμές-σκασίματα η σκληρύνουν «ξεραθούν» η τρυπήσουν σε σημείο που δεν επισκευάζεται π.χ. πλάγια.
  Επίσης το βάθος πέλματος 1,6 χιλιοστά, είναι οριακά ασφαλές, ειδικά στους δρόμους της Ελλάδος με τα νερά να λιμνάζουν, είναι στην ουσία άχρηστα, γι αυτό προσοχή, προσωπικά θεωρώ ότι στα δυο χιλιοστά βάθος πρέπει να γίνεται αλλαγή.
  Επίσης, ΔΕΝ αναφέρεται τη σπουδαιότερη προδιαγραφή, που είναι το σταμάτημα του αυτοκινήτου στο φρενάρισμα με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα σε βρεγμένο οδόστρωμα.
  Προδιαγραφή υποχρεωτική τα τελευταία χρόνια, μαζί με ακόμη δύο προδιαγραφές, θορύβου και κατανάλωσης , όπου τα ελαστικά βαθμολογούνται με A, B, C, D, κ.λ.π.

Σχολιάστε το!