Αγορά αυτοκινήτου Αυτοκίνητο Οδηγός αγοράς

Επιλέξτε το κατάλληλο αυτοκίνητο για εσάς

Τι είδους αυτοκίνητο ψάχνετε;

Μέσα από χιλιάδες αυτοκίνητα που προσφέρονται για να διαλέξετε, η επιλογή ενός μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εμείς θα σας βοηθήσουμε για να αποφασίσετε. Διαβάστε τις βασικές οδηγίες μας για να βρείτε το σωστό αυτοκίνητο για σας.

Ποιοι παράγοντες θα πρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία λήψης της απόφασής σας;

  • Οικονομία – πόσο είστε πρόθυμοι να ξοδέψετε;
  • Οικογένεια – πόσους επιβάτες θα έχετε;
  • Τοποθεσία – ζείτε και κινήστε μέσα στην πόλη ή στην περιφέρεια;
  • Οικολογία – πόσο CO2 θα εκπέμπει το αυτοκίνητό σας;

Τύποι αυτοκινήτου

Supermini
Αυτά τα αυτοκίνητα έχουν μικρού μεγέθους κινητήρα και είναι γενικά εύκολα στην οδήγηση. Είναι ιδανικά για τους νέους οδηγούς, γι’ αυτούς που έχουν μικρή οικογένεια ή ένα σφιχτό προϋπολογισμό. Χαμηλή είναι η κατανάλωση καυσίμων και η φορολογία τους, αλλά έτσι είναι και η απόδοση και το μέγεθός τους.

Hatchback
Ενας από τους πιο δημοφιλείς τύπους των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα, έχουν δύο σειρές καθισμάτων με ένα ολοκληρωμένο χώρο φορτίου πίσω από την καμπίνα των επιβατών. Τα καθίσματα μπορούν συνήθως να πέφτουν για να παρέχουν περισσότερο χώρο αποσκευών. Τα μεγέθη διαφέρουν, όμως όλα είναι αξιόπιστα και αποτελούν καλά οικογενειακά αυτοκίνητα.

MPV (Multi-Purpose Vehicle)
Ιδανική λύση για τον αυτοκινητιστή με μία μεγάλη οικογένεια ή πολλούς επιβάτες. Αυτά τα αυτοκίνητα έχουν άφθονο χώρο αποσκευών, επτά ή οκτώ καθίσματα αλλά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο δρόμο.

Sports
Εάν η ταχύτητα, το στιλ και η αυτοπεποίθηση είναι το στοιχείο σας, τότε ένα υψηλών επιδόσεων σπορ αυτοκίνητο μπορεί να είναι αυτό που θέλετε. Τα περισσότερα έχουν κίνηση στους πίσω τροχούς, είναι διθέσια, δίπορτα, με ανώτερη δύναμη και ικανότητα ελιγμών. Ομως δεν είναι φθηνά και μπορεί να είναι δαπανηρή και η ασφάλειά τους. Η κατανάλωση καυσίμου είναι μάλλον υψηλή, αλλά παρ’ όλα αυτά μοιάζουν, δημιουργούν την αίσθηση και ακούγονται εντυπωσιακά.

Station Wagon
Το αγαπημένο οικογενειακό μέσο μεταφοράς των Ευρωπαίων. Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας, η άνεση στην καμπίνα των επιβατών, ο μεγάλος χώρος αποσκευών και γενικά η απολαυστική οδήγηση που μπορεί να προσφέρει το καθιστά ιδανικό για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Οι μεγάλες διαστάσεις του δημιουργούν πρόβλημα στην εξεύρεση χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Cabriolet
Μοναδική είναι η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η ανοιχτή οροφή. Η τιμή του είναι συνήθως αρκετά υψηλή, ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος είναι περιορισμένος, κυρίως όταν είναι ανοιχτή η οροφή. Στην ελληνική αγορά διατίθενται διθέσια roadster cabrio αυτοκίνητα αλλά και πολυτελή πενταθέσια μοντέλα.

Estate
Είναι επιβατικά αυτοκίνητα με διαστάσεις μεγαλύτερες από ένα hatchback, αλλά λιγότερο χώρο από ένα MPV. Αποτελούν οικογενειακά και υψηλών προδιαγραφών οχήματα και έχουν συνήθως μια συλλογή από επιπλέον χαρακτηριστικά για να προσφέρουν, όπως δερμάτινα καθίσματα, ηλεκτρική ηλιοροφή και κεντρικό σύστημα διαχείρισης θερμοκρασίας.

SUV (Sports Utility Vehicle) 4×4
Αυτά τα οχήματα παντός εδάφους, έχουν καλή δυνατότητα ρυμούλκησης, ισχυρό κινητήρα και χώρο επιβατών παρόμοιο με ένα estate. Τα περισσότερα έχουν δυνατότητα κίνησης στους τέσσερις τροχούς για αυξημένη πρόσφυση, αλλά το μεγαλύτερο μέγεθός τους είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η κατανάλωση καυσίμων είναι γενικά υψηλή αλλά τα SUV είναι πολύ αξιόπιστα οχήματα.

Xαρακτηριστικά αυτοκινήτου

Τα χαρακτηριστικά και τα αξεσουάρ που έχει να προσφέρει ένα αυτοκίνητο αποτελούν τις περαιτέρω παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: θέλετε ένα αυτοκίνητο με θερμαινόμενο παρμπρίζ, επτά καθίσματα και ένα δίλιτρο κινητήρα ή ένα απλό όχημα που θα σας μεταφέρει από το σημείο Α στο σημείο Β; Εξετάστε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά αυτοκίνητου για να περιορίσετε την αναζήτησή σας.

Καθίσματα
Τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν πέντε καθίσματα, έναν καλό αριθμό αν ταξιδεύετε περιστασιακά με φίλους ή με τα μέλη της οικογένειάς σας. Αν έχετε μια μεγαλύτερη οικογένεια, ίσως να θέλετε να εξετάσετε την επιλογή ενός MPV επτά ή οκτώ θέσεων. Εργένηδες και σπορ αυτοκινητιστές μερικές φορές αποφασίζουν την αγορά ενός διθέσιου ή τετραθέσιου οχήματος.

Χώρος αποσκευών
Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο συχνά θα χρησιμοποιήσετε το χώρο αποσκευών και πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι. Εάν η εργασία σας απαιτεί να μεταφέρετε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού σας ή να έχετε ένα τεράστιο εμπόρευμα, σκεφτείτε την πιθανότητα να επιλέξετε ένα οικογενειακό hatchback με σχάρα οροφής ή ένα φορτηγό για επιπλέον χώρο.

Mέγεθος
Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε μεγάλο χώρο αποσκευών και πολλές θέσεις, τότε θα χρειαστείτε ένα μεγαλύτερο όχημα. Πριν αποφασίσετε για το μέγεθος του αυτοκινήτου σας αναλογιστείτε τις απαιτήσεις του σε χώρο στάθμευσης και την ακτίνα στροφής του. Αν οδηγείτε μόνος σας, κυρίως μέσα στην πόλη, ένα μικρότερο, βολικό όχημα μπορεί να είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.

Εμφάνιση
Το σχήμα, ο σχεδιασμός και η αίσθηση του εξωτερικού ενός οχήματος είναι αυτό που όλοι οι άλλοι θα βλέπουν γι’ αυτό επιλέξτε με σύνεση. Θέλετε κάτι φωτεινό, μικρό, με καμπύλες ή μεγάλο, κομψό και σκούρο; Μην ξεχνάτε ότι προσθήκες όπως η μεταλλική βαφή, το χρώμα και οι τροποποιήσεις σε κάποια μέρη του, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην όψη του αυτοκινήτου σας. Αν θέλετε, επίσης, ένα εσωτερικό στο οποίο να αισθάνεστε άνετα, αφιερώστε χρόνο ώστε να περιηγηθείτε στα φυλλάδια των αντιπροσωπειών και να δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του αυτοκινήτου που θα θέλατε.

Ασφάλεια
Προφανώς ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του κατά την εξέταση ενός αυτοκινήτου είναι πόσο ασφαλές είναι, κυρίως εάν έχει οικογένεια. Σε κάθε αυτοκίνητο, πριν το αγοράσετε, μετρήστε πόσους αερόσακους έχει και ελέγξτε πάντα την κατάταξή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων, Euro NCAP.

Απόδοση
Η απόδοση ενός οχήματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας: ο χρόνος επιτάχυνσης όπως και η ιπποδύναμη έχουν πολύ μεγάλη σημασία εάν χρησιμοποιείτε συχνά αυτοκινητόδρομους. Το μέγεθος του κινητήρα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε. Θυμηθείτε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, τόσο υψηλότερο, πιθανόν, θα είναι και το κόστος ασφάλισης.

Καύσιμα
Οι πιο δημοφιλείς τύποι καυσίμων είναι η βενζίνη, η οποία έχει καλή απόδοση και το ντίζελ. Οι οικολόγοι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ηλεκτρικά, υβριδικά οχήματα. Είναι καλή ιδέα να μάθετε πόσα λίτρα καυσίμου ανά χιλιόμετρο καίει το αυτοκίνητό σας.

Σχολιάστε το!