Αγορά αυτοκινήτου Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου Αυτοκίνητο

Αξεσουάρ Αυτοκίνητου: Εξοπλισμός στα μέτρα μας!

Ουσιαστικά τα αξεσουάρ αυτοκινήτου έρχονται να συμπληρώσουν τις επιθυμίες μας για περαιτέρω πρακτικότητα και εργονομία στο «τυποποιημένο» όχημά μας.

Τα αξεσουάρ αποτελούσαν ανέκαθεν τις συμπληρωματικές κατασκευές, που αναπλήρωναν τα «κενά» των αυτοκινήτων, όπως αυτά τα αγοράζουμε από τις εκθέσεις, με τον όποιον εξοπλισμό τους. Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό μας είναι: γιατί αφού ο κόσμος θέλει επιπλέον αντικείμενα στο αυτοκίνητό του, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν του τα προσφέρουν;

Η απάντηση δεν είναι –και δεν θα μπορούσε εξάλλου να είναι– μονολεκτική… Τα περισσότερα από αυτά, τα «αξεσουάρ» όπως τα λέμε, ή ο συμπληρωματικός εξοπλισμός, αν επιλέγονταν από τα εργοστάσια για να τοποθετηθούν αρχικά στα αυτοκίνητα, θα διαμόρφωναν μια εξαιρετικά υψηλή τιμή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα αξεσουάρ, από το πλέον απλό (θήκη για καφέ) μέχρι ένα πολύπλοκο (μπαγκαζιέρα), δεν αποτελούν είδος εξοπλισμού που θα ήθελαν να αγοράσουν όλοι οι υποψήφιοι πελάτες των αυτοκινητοβιομηχανιών. Στο βορρά, ας πούμε, οι θήκες για μικροαντικείμενα και ποτά έχουν πολύ μικρή ζήτηση, αντίθετα με το νότο όπου η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τέτοιες προσεγγίσεις είναι γνωστές στις βιομηχανίες αυτοκινήτου, οπότε γι’ αυτό και επιλέγουν να τοποθετούν τα απολύτως απαραίτητα για τους οδηγούς και επιβάτες.

Τα αξεσουάρ του αυτοκινήτου «έζησαν» δόξες τη δεκαετία του ’80. Τότε, οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρέδιδαν τα αυτοκίνητα στους αγοραστές σχεδόν «γυμνά»… Η ανάγκη μείωσης του κόστους, η σπαρτιατική λογική, αλλά και οι περιορισμένες ανάγκες στα αυτοκίνητα της μαζικής πώλησης, οδήγησαν τους κατασκευαστές στο να τοποθετούν τον αργότερα αποκαλούμενο «βασικό εξοπλισμό».

Τα χρόνια πέρασαν, οι ανάγκες αυξήθηκαν και μαζί τους και ο προσφερόμενος εξοπλισμός ασφάλειας και άνεσης, που σήμερα παίζει πλέον καθοριστικότατο ρόλο στην τελική επιλογή ενός μοντέλου από τον αγοραστή. Τότε, θα σκεφτείτε, πώς γίνεται σήμερα, μετά από τέτοια εξέλιξη, να υπάρχουν ακόμα αντικείμενα που «απουσιάζουν» και τα οποία αναζητούμε; Κι όμως, για τους λόγους που αναλύσαμε πιο πάνω, πάντα θα υπάρχουν «αξεσουάρ» που θα αναζητούμε.

Οι κατηγορίες

Το αξεσουάρ λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Για χρήση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και για χρήση στο εξωτερικό του. Έτσι στην πρώτη θα τοποθετούσαμε αξεσουάρ «ελαφρού τύπου», όπως καλύμματα καθισμάτων, δάπεδα, ηχοσυστήματα, αρωματικά, θήκες για μικροαντικείμενα, βάσεις αναψυκτικών κ.ά. Στη δεύτερη κατηγορία αναφερόμαστε σε πιο «βαριά» αξεσουάρ, όπως μπαγκαζιέρες οροφής, τρέιλερ, αντιολισθητικές αλυσίδες, σχάρες οροφής, βάσεις ποδηλάτων κ.ά.

Η ασφάλεια

Όσον αφορά τα αξεσουάρ της πρώτης κατηγορίας, δεν έχουμε ιδιαίτερα θέματα ασφάλειας να αναφέρουμε. Απλά, θα πρέπει πάντα να τα συγκρατούμε καλά, να συνδέουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την παράμετρο του ατυχήματος. Ένα μπουκάλι νερό ή ένα αναψυκτικό που δεν είναι καλά στερεωμένο, σε μια απότομη κίνηση του οδηγού, εύκολα μπορεί να φύγει από τη θέση του. Αν δε, αυτό μπλεχτεί στα πεντάλ του οδηγού, τότε τα αποτελέσματα συχνά είναι ολέθρια…

Στα αξεσουάρ, όμως, που τοποθετούνται εξωτερικά, τα θέματα ασφαλείας είναι πιο σοβαρά. Θα λέγαμε καίρια και σημαντικά και σχετίζονται όχι μόνο με τη δική μας ασφάλεια, αλλά και με των άλλων οδηγών, ακόμη και με αυτή των πεζών!

Η τοποθέτηση μιας μπαγκαζιέρας οροφής, επί παραδείγματι, δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να τοποθετείται με προσοχή από ειδικούς, ενώ η επιλογή της δεν θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την τιμή, αλλά την ποιότητα κατασκευής της και την εμπειρία του κατασκευαστή.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μια πλήρης φορτίου μπαγκαζιέρα οροφής έχει να αντιμετωπίσει ταχύτητα, πλευρικούς ανέμους, κραδασμούς, αλλά και στρεβλώσεις… Οπότε είναι σαφές ότι η κατασκευή της, όπως και η τοποθέτησή της, θα πρέπει να προέρχεται από επαγγελματίες και να έχει πιστοποιητικό από τους αρμόδιους φορείς.

Βέβαια, αναφερόμαστε σε κλειστού τύπου οροφές, με κλειδαριά κ.λπ. Σε περίπτωση που έχουμε τοποθετήσει σχάρα, τα αντικείμενα θα πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένα κάθετα και οριζόντια προς τη φορά του αυτοκινήτου, και πάντα καλυμμένα με δίχτυ.

Το ίδιο ισχύει και για τις βάσεις μεταφοράς ποδηλάτων. Τα ράμφη που τοποθετούνται στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας, μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα σε πεζούς, που ανύποπτοι διασχίζουν τις πολυσύχναστες περιοχές των πόλεων περνώντας μέσα από αυτοκίνητα. Πρέπει να επιλέγουμε τις μπάρες οροφής, κι αυτές όμως με αξιόπιστες προδιαγραφές.

Επίσης, τα τρέιλερ μεταφοράς μικροαντικειμένων ή τετράποδων θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση, αλλά και επιπλέον σήμανση και συστήματα πέδησης.

Η νομοθεσία

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, παρά τα αντιθέτως διαφημιζόμενα από τις διάφορες εταιρείες που εμπορεύονται αξεσουάρ κάθε είδους, όλα πρέπει να υπόκεινται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Οτιδήποτε εξέχει από το αυτοκίνητό μας, δυνάμει, μπορεί να σταθεί αφορμή για ατύχημα. Έτσι, πέρα από την επιθυμία μας «να κάνουμε τη δουλειά μας», θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τους άλλους…

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή εύκολα τα διάφορα «παραθυράκια και οι «ερμηνείες» των νομοθετικών διαταγμάτων δημιουργούν ως συνήθως κενά, τα οποία εκμεταλλεύονται οι αετονύχηδες για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι λέει ο νόμος. Έτσι, πέρα από την αναζήτησή μας, μια επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (www.yme.gr) μπορεί εύκολα να μας ενημερώσει για τον Κ.Ο.Κ., τις σχετικές διατάξεις, αλλά και τις αποφάσεις, εγκυκλίους ή ΦΕΚ που ανακοινώνονται από αυτό.

Αν είστε κάτοχος μπαγκαζιέρας, τρέιλερ ή τροχόσπιτου θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε κατάλληλη «άδεια ρυμούλκησης» για να μπορείτε να το κινείτε νόμιμα. Αναζητήστε επίσης και τις διατάξεις για τα αντικείμενα που εξέχουν από το αυτοκίνητό μας.

Καλύτερα να στραφούμε σε μια άλλη λύση, παρά να έχουμε τύψεις για ατύχημα που τυχόν προκαλέσαμε, ή την εμπλοκή μας σε δικαστικές αγωγές αστικής ευθύνης. Τέλος, μην θεωρείτε έγκυρο και αυταπόδεικτο οτιδήποτε σας πλασάρει κάποιος εισαγωγέας αξεσουάρ. Αναζητήστε πάντα την επίσημη διάταξη του Κώδικα.

Του Θωμά Κ. Ευθυμίου

Σχολιάστε το!