Γράφει ο ΔΗΜ. ΛΟΥΚΑΣ (dim.loukas@hotmail.com), 4 Ιουνίου 2010
Ο Λιούις Χάμιλτον πανηγύρισε την πρώτη του φετινή νίκη στο γκραν πρι της Κωνσταντινούπολης, αφού εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τη σύγκρουση των οδηγών της Red Bull, Μαρκ Ουέμπερ και Σεμπάστιαν Φέτελ, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν το 1-2! Δεύτερος πίσω από τον Χάμιλτον τερμάτισε ο Τζένσον Μπάτον, ολοκληρώνοντας μια ανέλπιστα θριαμβευτική μέρα για την McLaren.
Τα δεδομένα που προέκυψαν μετά το τέλος του αγώνα, λένε ότι σε εκείνο το σημείο ο Φέτελ υπερείχε ελαφρώς σε απόδοση, καθώς ο κινητήρας του βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. Ο γερμανός είχε καταφέρει να εξοικονομήσει αρκετό καύσιμο, ώστε να πάει με φουλ ισχύ έναν γύρο περισσότερο σε σχέση με τον Ουέμπερ, ο οποίος είχε ήδη γυρίσει το δικό του μοτέρ σε λειτουργία "fuel-save".
Το γεγονός αυτό έδωσε στον Φέτελ την ευκαιρία να βρεθεί ακριβώς δίπλα στον ομόσταυλό του πηγαίνοντας στο τέρμα της πίσω μεγάλης ευθείας, και μάλιστα από την εσωτερική.
Η μεταξύ τους επαφή που ακολούθησε, ήταν αποτέλεσμα αφενός της απόφασης του Ουέμπερ να μην παραχωρήσει ούτε μια ίντσα χώρου, αφετέρου του απότομου στριψίματος του Φέτελ προς τα δεξιά, σε μια προσπάθεια να απαιτήσει το προσπέρασμα.
Αντίθετα με τους πιλότους της Red Bull, οι Χάμιλτον και Μπάτον, παρότι βρέθηκαν κι αυτοί να παλεύουν ρόδα με ρόδα για την πρωτοπορία της κούρσας, έδωσαν αρκετό χώρο ο ένας στον άλλο ώστε να μην ριψοκινδυνέψουν την οποιαδήποτε επαφή. Το αποτέλεσμα ήταν μια θεαματική αγωνιστική φάση, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για κανέναν από τους δύο, και κυρίως για την ομάδα τους.
Ο Ουέμπερ κατάφερε τουλάχιστον να πάρει την 3η θέση, ενώ ο Φέτελ έφυγε με άδεια χέρια από την Τουρκία, εγκαταλείποντας στη φάση του ατυχήματος με τον team mate του. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν δική του η ευθύνη της σύγκρουσης . «Αν κοιτάξει κανείς το βίντεο, είναι ξεκάθαρο ότι εγώ είχα την εσωτερική. Πήγα στην εσωτερική, ήμουν μπροστά και απλά επικεντρωνόμουν στο σημείο φρεναρίσματος. Είδατε ότι εκεί ακουμπήσαμε, με χτύπησε στον πίσω δεξιά τροχό και βγήκα εκτός. Δεν υπάρχει κάποια διαμάχη. Αυτά συμβαίνουν. Δεν το χρειαζόμαστε, αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε τώρα. Προφανώς και δεν είμαι χαρούμενος. Ημουν στην εσωτερική επικεντρωνόμενος στο σημείο φρεναρίσματος, ακουμπήσαμε και αυτό είναι όλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Ουέμπερ είχε διαφορετική άποψη για το ποιος έφταιγε για το ατύχημα. «Ο Σεμπ είχε ένα προβάδισμα στην τελική ταχύτητα και βούτηξε στην εσωτερική. Βρεθήκαμε δίπλα-δίπλα και μετά φάνηκε να στρίβει αρκετά ξαφνικά προς τα δεξιά και ακουμπήσαμε. Σίγουρα όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Είναι κρίμα για την ομάδα. Κανένας μας δεν το ήθελε, αλλά μπορεί να συμβεί μερικές φορές όταν είσαι μπροστά. Ποτέ δεν είναι το ιδανικό, αλλά συνέβη», τόνισε.
Στο 4-5 βρέθηκαν οι δύο Mercedes, με τον Μίχαελ Σουμάχερ να τερματίζει μπροστά από τον Νίκο Ρόμπεργκ. Ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα πήρε την 6η θέση για την Renault μπροστά από τις Ferrari των Φελίπε Μάσα και Φερνάντο Αλόνσο, ενώ την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν οι Αντριαν Σούτιλ (Force India) και Καμούι Κομπαγιάσι (Sauber).
Στην βαθμολογία των οδηγών, ο Ουέμπερ διατηρήθηκε στην κορυφή με 93 βαθμούς. Δεύτερος πέρασε ο Μπάτον με 88, τη στιγμή που ο Χάμιλτον ανέβηκε στην 3η θέση έχοντας 84. Οι Αλόνσο και Φέτελ ακολουθούν με 79 και 78 πόντους αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της Scuderia, Στέφανο Ντομενικάλι, ήταν κατηγιρηματικός. Η ομάδα του αφιέρωσε σημαντικό μέρος της προσοχής της στην ανάπτυξη του συστήματος F-duct, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στην εξέλιξη άλλων τομέων της F10.
«Είναι σίγουρο ότι έχουμε επενδύσει πολλά στο νέο σύστημα με την αεροτομή, το οποίο όμως δεν είναι ακόμα τέλειο. Αυτό που περιμένουμε τον επόμενο μήνα στην Βαλένθια είναι μια μεγάλη αναβάθμιση με πολλά νέα εξαρτήματα στο μονοθέσιο. Αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε τον ρυθμό εξέλιξης των άλλων μεγάλων ομάδων. Θα πρέπει να βρούμε το κάτι παραπάνω, γιατί δεν θέλουμε να παρατήσουμε τη μάχη μετά από 6-7 GP. Τα 2/3 του πρωταθλήματος είναι ακόμα ανοιχτά», δήλωσε ο Ντομενικάλι.
0 αγγελίες